Koža ako brnenie

Koža, najväčší orgán nášho tela, sa skladá z 3 vrstiev: epidermy, dermy a hypodermy. Epiderma je najvrchnejšia vrstva kože a pôsobí ako štít proti škodlivým látkam a patogénom. Vnútri epidermy sa nájdeme bunky melanocyty. Zjednodušene povedané, tieto bunky produkujú melanín, ktorý ovplyvňuje farbu našej pleti, ale voláme ho na zodpovednosť aj pri pigmentových škvrnách.  Derma sa nachádza pod epidermou a pozostáva z tkanív, ciev a nervových zakončení. Práve táto vrstva súvisí s pevnosťou a pružnosťou pokožky, zabezpečuje jej výživu. Keď sa prekopeme do najhlbšej vrstvy kože, dostaneme sa k hypoderme. Obsahuje tukové bunky a – ako už samotný názov napovedá – je súčasťou systému regulácie teploty tela.

Základné funkcie kože

1 ) Ochrana : Jedna z primárnych funkcií pokožky je chrániť naše telo pred externými vplyvmi. Koža je fyzikálna bariéra, ktorá zabraňuje prechádzaniu škodlivých látok z okolia do nášho tela a zároveň udržiava živiny a vlhkosť vnútri. Koža má kyslé pH, čo podporuje rast mnohých zdraviu-prospešných baktérií. Práve táto funkcia vyslúžila koži rytierske prirovnanie k brneniu.

2 ) Termoregulácia : Koža hrá dôležitú úlohu pri regulácii telesnej teploty . Keď sme vystavení chladu, prívod krvi do kože sa obmedzí. Vďaka tomu sa obmedzí aj strata tepla. Naopak, keď nám je horúco, naša koža je výdatne prekrvená a pomáha tak organizmus ochladiť.

3 ) Pocit : Pokožka je bohato zásobená nervovými zakončeniami a preto je citlivá na dotyk. Nervové zakončenia nám pomáhajú odlíšiť rôzne podnety ako tlak, teplotu či bolesť.

Vedeli ste...?

Koža je veľavážený orgán a zaujímavý vo viacerých aspektoch, o ktorých ste možno ani netušili.

  • Vedeli ste, že každú minútu sa vaša koža zbaví 30-40 tis. odumretých kožných buniek? Následne ich nájdete v prachu, ktorý sadá na poličky v byte. Naša pokožka sa neustále obnovuje – každých 28 dní - a tento proces je pre zachovanie jej zdravia veľmi dôležitý. Môžeme ho podporiť aj telovým peelingom. 
  • Koža tvorí 10-15% našej hmotnosti a keď táto hmotnosť rastie, koža sa vie prispôsobiť do určitej miery. Ak sa koža prispôsobiť nestihne, vznikajú trhlinky, ktoré sa volajú strie.
  • Veľmi citlivý orgán je koža. Hlavne tá na perách. Výskumy dokázali, že koža na perách je 200-krát citlivejšia ako koža na končekoch prstov.
  • Koža má rôzne hrúbky na rôznych častiach tela. Okolo očí je koža najtenšia, na pätách – naopak – najhrubšia.

V skratke.

Koža je mimoriadny, často prehliadaný orgán. Jej štruktúra a funkcionalita má podstatný vplyv na naše zdravie. Od ochrany pred externými vplyvmi, termoreguláciu až po zabezpečenie citlivosti kože nás neustále drží v bezpečí. Je to mimoriadny orgán, ktorý si zaslúži našu starostlivosť. 

Produkt bol pridaný do zoznamu želaní
Produkt pridaný na porovnanie.