Hyperpigmentácie, pigmentové škvrny, pozápalové škvrny, starecké škvrny. Proste, škvrny na pokožke. U niekoho sa vyskytujú vo väčšej, u iného v menšej miere. Ale keď sa raz objavia, nie je jednoduché sa ich zbaviť. Poďme sa pozrieť na to, čo s nimi teraz a v budúcnosti.

Zaujíma vás, ako pigmentové škvrny vlastne vznikajú?

Na  začiatku je UV žiarenie, ktoré pôsobí na kožné bunky melanocyty. Všetci ich máme približne rovnako. Tieto  bunky produkujú melanín, ktorý určuje farbu našej pleti. Čím viac, tým tmavšia pokožka. Keď na ne pôsobí UV žiarenie, melanocyty začnú produkovať melanín, ktorý ich chráni pred UV žiarením. Časom a bez dostatočnej ochrany však dochádza k ich poškodeniu. Následne enzým tyrozináza, ktorý sa v pokožke nachádza tiež, dokáže podnietiť oxidáciu tyrozínu, čo vedie k zvýšenej produkcii pigmentu. Takto sa telo bráni pred UV žiarením, ktoré mu poškodzuje bunky. Výsledkom sú pigmentové škvrny, čo až taká skvelá správa nie je.

Ktoré pigmentové škvrny vieme zmierniť?

Je niekoľko druhov tmavých škvŕn, ktoré vieme kozmetikou kontrolovať a ovplyvňovať. Či už ide o pehy, tmavé škvrny po opaľovaní a tmavé škvrny spôsobené vekom, melasmu, melanosu v dôsledku fotosenzitivity alebo pozápalovú hyperpigmentáciu. Súčasná kozmetika nám, našťastie, ponúka široký sortiment účinných prípravkov. Pôsobia preventívne, ak máte k hyperpigmentáciám sklony, alebo nápravne, ak sa u vás tmavé škvrny už vyskytli.

Zdroj: MartiDerm

Ako pôsobí kozmetika?

Cieľom prípravkov bojujúcim s tmavými škvrnami je inhibovať činnosť tyrozinázy. V kozmetike sa najviac využíva:

Látky, ktoré podporujú zmiernenie už vzniknutých tmavých škvŕn sú aj: kyselina salicylová a AHA kyseliny.

Pigmentové škvrny a ročné obdobie

Možno ste sa nechali uchlácholiť zimou, pretože tmavé škvrny vybledli. Nie sú už zďaleka také výrazné, čo môže viesť k dojmu, že ste sa ich zbavili. S prvými jarnými lúčmi však zbadáte, že nie. Sú presne tam, kde boli po lete. A ak s nimi nezačnete niečo robiť, bude ich iba viac. Pre všetkých ľudí je slnečná ochrana veľmi dôležitá. Pre vás, s pigmentovými škvrnami, je to celoročná mantra.

Prenikaniu UV lúčov do pokožky môžete zabrániť minerálnymi filtrami, ktoré sa odporúčajú aj pre maličké deti. Na pokožke zvyknú vytvoriť biely film – jasný dôkaz, kde ste si prípravok naniesli (výnimkou je MartiDerm Mineral (D) Fluid SPF 50, ktorý biely film nezanecháva). Tieto filtre pôsobia iba na pokožke, neprenikajú do pokožky. Okrem minerálnych máme aj chemické filtre, ktoré rozkladajú UV žiarenie na teplo. Prenikajú do pokožky. Ich výhodou je príjemnejšia aplikácia (sú menej hutné, ako výrobky s minerálnymi filtrami) a nezanechávanie bielych stôp.

Na záver...

Pigmentové škvrny sa s veľkou pravdepodobnosťou objavili aj u Vás. Ak sa tak nestalo, máte až 90%-nú šancu, že sa tak stane. Prevencia je aj v tomto prípade základ a celoročné používanie SPF nutnosť.  Ale nezúfajte ani v prípade vytrvalých pigmentových škvŕn. V našom sortimente nájdete kozmetiku proti pigmentovým škvrnám podloženú klinickými štúdiami, ktorá vám prinavráti zjednotenú pleť bez pigmentových škvŕn.

Produkt bol pridaný do zoznamu želaní
Produkt pridaný na porovnanie.