Zdroj: freepik.com

„Pozeraj sa mi do očí, keď s tebou hovorím!“ túto vetu ste už určite počuli. „Oči sa mu nesmiali“, „Mala smutné oči“ príkladov je veľa. Pretože očami komunikujeme. Zrkadlia radosť, strach, hanbu, vzrušenie a vlastne všetky pocity. Môže za to naše očné okolie. Obsahuje totiž až 22 mimických svalov, vďaka ktorým žmurkneme 10 000-krát denne, vystrúhame rôzne výrazy tváre a vďaka ktorým sa nám už v mladom veku objavujú prvé, mimické vrásky.

Očné okolie patrí k miestam na tele s najtenšou kožou a veľmi malým množstvom mazotvorných žliaz. Výsledkom je, že očné okolie je suché, citlivé a ako prvé zrkadlí náš vek a akékoľvek neduhy v životospráve.

TMAVÉ KRUHY POD OČAMI

Keď sa poriadne nevyspíte, či keď to preháňate s nevyváženou stravou, spod očí budú na vás a celý svet hľadieť unavené tmavé kruhy. Tmavé kruhy pod očami však môžu vzniknúť aj z dôvodov, ktoré sú mimo vašej kontroly. Ich výskyt je dedičnou záležitosťou. Rovnako za vaše kruhy pod očami môže aj vek. Vekom sa totiž pokožka (nielen pod očami) stenčuje, cievy sú viditeľnejšie, čo dotvára vzhľad tmavých kruhov pod očami. A nielen to. Pozeranie TV, hľadenie do počítača či mobilu naše oči namáha. Telo proti tejto námahe bojuje zvýšením prekrvenia v oblasti okolo očí. Toto prekrvenie vyzerá ako kruhy pod očami. Našťastie, súčasná dermokozmetika a profesionálna salónna kozmetika poznajú účinné látky, ktoré si s kruhmi pod očami poradia. V krémoch na kruhy pod očami hľadajte účinné látky:

✔️vitamín C,
✔️niacínamid alebo
✔️kyselinu azelaovú

A ČO VAČKY POD OČAMI?

Vačky pod očami, alebo tiež opuchy pod očami, sú bežnou súčasťou „starnutia“. Postupom veku sa tkanivá a niektoré svaly v očnom okolí oslabujú. Výsledkom je, že tuk, ktorý sa v očnom okolí nachádza, putuje nižšie a spôsobuje vačky pod očami. Opuchy pod očami sú však aj dôsledkom naakumulovanej tekutiny. Opuchy pod očami nie sú dôvodom na návštevu lekára, ale na kúpu kvalitnej očnej starostlivosti.

Samozrejme, existujú aj situácie, kedy sa s opuchnutými očami zobudíte a – hlavne kvôli svrbeniu – lekára vyhľadať musíte. V tomto prípade ide o rôzne dermatitídy, zápaly či alergiu.

Ak sa však bavíme o vačkoch pod očami ako kozmetickom probléme, spôsobov, ako sa ich zbaviť, je niekoľko:

✔️na očné okolie aplikujte chladný obklad, rôzne masážne chladivé valčeky. Upozornenie: kocky ľadu a ani nič zmrznuté si na očné okolie neaplikujte.
✔️obmedzte tekutiny pred spaním
✔️v jedálničku obmedzte soľ
✔️nefajčite
✔️spite s mierne vyvýšenou hlavou
✔️používajte správnu kozmetiku: s obsahom kyseliny hyaluronovej, vitamínu C a pod.

A ešte jedna dobrá správa na záver. Ak neinvazívne spôsoby riešenia vačkov pod očami nezaberú, v závislosti od príčin vzniku vačkov pod očami vám môže pomôcť plastická chirurgia. Zákrok s názvom Blefaroplastika vykonáva takmer každá klinika estetickej medicíny.

PRVÝ OČNÝ KRÉM UŽ V 20-TKE

Keď máte 20 rokov, sotva môžete hovoriť o starnutí. A predsa, podľa odborníkov je k veci siahnuť po protivráskovom kréme na očné okolie už v tomto veku. Je to preto, že prvé vrásky, ktoré sa na našej tvári objavia, sú následkom používania mimiky. Keďže tá je najvýraznejšia v očnom okolí, a navyše očné okolie pokrýva extra tenká vrstva kože, ktorá je nedostatočne premasťovaná vlastnými mechanizmami tela, objavia sa prvé vrásky okolo očí.

Pri prvých prípravkoch na očné okolie ide teda hlavne o hydratáciu. V 20-tke nepotrebujete extra účinné zložky na vyhladenie vrások. Vy potrebujete očné gély, ktoré očné okolie hydratujú. V zložení hľadajte kyselinu hyaluronovú.

S pribúdajúcim vekom pribúdajú v očných krémoch aj účinné zložky. Či už ide o 

✔️biopeptidy,
✔️retinol,
✔️ceramidy,
✔️vitamíny C a E.

Vo vyššom veku vaše očné okolie ocení výživnejšie zloženie.

Výskum v oblasti dermokozmetiky neustále napreduje a prináša nové, efektívnejšie zložky a koncentrácie v boji proti vráskam. Pri protivráskových krémoch odporúčame siahnuť po kvalitnej dermokozmetike alebo profesionálnej salónnej kozmetike.

Prípravky na starostlivosť o očné okolie bývajú oftalmologicky testované. Znamená to, že v prípade kontaktu s očami nedôjde k poškodeniu zraku. Odolajte preto pokušeniu použiť krém na tvár aj na očné okolie. Najlepšie výsledky dosiahnete iba s kvalitnou kozmetikou určenou na problém, ktorý chcete riešiť.

Zdroj:

  1. www.healthline.com: How to prevent Fine Lines under Your Eyes. Článok dostupný 17.1.2023: https://www.healthline.com/health/lines-under-eyes#takeaway
  2. www.mayoclinic.com: Bags under Eyes. Článok dostupný 17.1.2023: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bags-under-eyes/diagnosis-treatment/drc-203699
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní
Produkt pridaný na porovnanie.