Pigmentové škvrny sú bežným kožným problémom, ktorý vás môže postihnúť bez ohľadu na vek či typ pleti. Spôsobuje ich nadmerné hromadenie melanínu, ktorý dodáva pleti jej farbu, a vyvolávajú ich rôzne faktory, ako sú slnečné žiarenie, hormonálne zmeny či zápaly.

V tomto článku vám predstavíme účinnú kozmetickú rutinu, ktorá vám pomôže zjednotiť tón pleti a zmierniť výskyt pigmentových škvŕn.

1. Dôkladné čistenie pleti ráno a večer

Kľúčovým krokom v každej kozmetickej rutine je dôkladné čistenie pleti. Použite jemný čistiaci gél alebo penu, ktoré odstránia nečistoty, prebytočný maz a zvyšky make-upu bez toho, aby dráždili pokožku. Pre pleť s pigmentovými škvrnami je vhodné voliť produkty s obsahom:

  • Kyselina salicylová: pomáha jemne exfoliovať pleť a zabraňuje upchávaniu pórov
  • Niacínamid: zjednocuje tón pleti a znižuje tvorbu melanínu

Tip: Ráno a večer čistenie ukončite opláchnutím tváre vlažnou vodou a jemným osušením uterákom alebo kozmetickou utierkou

2. Tonizácia ráno a večer

Tonizácia pomáha obnoviť pH rovnováhu pokožky a pripravuje ju na ďalšie kroky starostlivosti. Vyberte si tonikum s obsahom:

  • Kyselina glykolová: jemne exfoliuje pokožku a zlepšuje jej textúru
  • Aloe vera: upokojuje podráždenú pleť a znižuje zápal

3. Sérum proti pigmentovým škvrnám ráno aj večer

Sérum s vitamínom C proti pigmentovým škvrnám

Vitamín C je silný antioxidant, ktorý pomáha zosvetliť pigmentové škvrny a chrániť pleť pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Aplikujte sérum s obsahom stabilizovaného vitamínu C každé ráno na čistú pleť.

Účinky:

  • Zjednocuje tón pleti.
  • Zvyšuje produkciu kolagénu.
  • Znižuje začervenanie a pigmentové škvrny

Kyselina tranexamová proti pigmentovým škvrnám

Kyselina tranexamová je považovaná za jednu z najefektívnejších látok pri liečbe pigmentových škvŕn.

Účinky:

  • dvojitá depigmentácia: pôsobí ako prevencia pred vznikom pigmentových škvŕn ale aj na už vzniknuté hyperpigmentácie
  • zjednotenie tónu pleti

Kyselina kójová proti pigmentovým škvrnám

Kyselina kójová je látka extrahovaná z huby Aspergillus oryzae. Táto huba je využívaná pri výrobe tradičného japonského nápoja saké. 

Účinky:

  • zosvetlenie pleti
  • antioxidačný účinok 

Arbutín proti pigmentovým škvrnám

Arbutín sa prirodzene vyskytuje v listoch a kôre mnohých rastlín a to najmä medvedice lekárskej. 

Účinky:

  • intenzívna depigmentácia pleti

4. Krémy proti pigmentovým škvrnám ráno aj večer

Pre komplexný prístup k hyperpigmentáciám siahnite po dennom a nočnom kréme, ktorý je určený na pleť s pigmentovými škvrnami. Denný aj nočný krém obsahujú rovnaké účinné látky, ako sérum, zväčša však v nižšej koncentrácii a s cieľom nielen bojovať proti pigmentovým škvrnám, ale zároveň aj hydratovať pleť:

  • Denný krém vhodne dopĺňa sérum a navyše zväčša obsahuje aj slnečnú ochranu, ktorá bráni vzniku nových pigmentových škvŕn. 
  • Pre nočný krém spravidla platí intenzívnejšia koncentrácia účinných látok. Opäť, tento krém vhodne dopĺňa sérum proti pigmentovým škvrnám, znásobuje jeho účinok a vy sa tak nežiadúcich tmavých škvŕn zbavíte oveľa rýchlejšie.

Tip: aj v prípade krémov proti pigmentovým škvrnám vyberajte konzistenciu podľa typu vašej pleti. T.j. ľahké gélové zloženie pre mastnú a hutnejšie zloženie pre suchú pleť.

5. Ochrana pred slnkom ráno

Ochrana pred UV žiarením je kľúčovým krokom v prevencii vzniku nových pigmentových škvŕn a zhoršovania tých existujúcich. Používajte širokospektrálny opaľovací krém s SPF 30 alebo vyšším, a to aj v zime alebo počas zamračených dní.

Denné krémy proti pigmentovým škvrnám v sebe obyčajne kombinujú aktívne látky proti hyperpigmentáciám so slnečným ochranným faktorom 50+. 

Tento krok rutiny je posledným krokom rannej starostlivosti o pleť pred nanesením make-upu.

Tip:  Ak máte citlivú pleť, zvoľte opaľovací krém s obsahom minerálnych filtrov, ako je oxid zinočnatý alebo oxid titaničitý, ktoré sú pre citlivú pleť vhodnejšie.

Kozmetická rutina proti pigmentovým škvrnám si vyžaduje trpezlivosť a pravidelnosť. Kľúčové je chrániť pleť pred slnkom, používať zosvetľujúce produkty a podporovať obnovu pokožky. Pri správnej starostlivosti môžete dosiahnuť zjednotenú, zdravú a žiarivú pleť. Pamätajte, že každý typ pleti reaguje inak, preto si vyberajte produkty, ktoré najlepšie vyhovujú vašim individuálnym potrebám.

Produkt bol pridaný do zoznamu želaní
Produkt pridaný na porovnanie.