Stretli ste sa s názorom, že veľkosť SPF (Sun Protect Factor) súvisí s dobou, počas ktorej sa môžeme vystaviť slnečnému žiareniu? To by znamenalo, že pri SPF 15 môžeme byť na slnku 15-krát dlhšie ako bez slnečnej ochrany. Nuž, nie je to pravda. Číslo SPF nesúvisí s dobou ale množstvom slnečného žiarenia. SPF je merná jednotka toho, koľko slnečnej energie (UV žiarenia) je potrebnej na spálenie chránenej vs. nechránenej pokožky. Inými slovami, či si nanesiete SPF 30 alebo SPF 50 – bezpečná doba pobytu na slnku ostáva rovnaká.

Rovnaký objem slnečného žiarenia dostanete vo oboch prípadoch:

  • 1 hodina na slnku o 9:00 ráno
  • 15 minút na slnku o 13:00

Množstvo slnečnej energie, ktorú prijmeme, súvisí aj s nasledovnými faktormi:

Typ pleti Množstvo aplikovaného ochranného krému Frekvencia opakovanej aplikácie

Ľudia so svetlou pleťou majú tendenciu absorbovať viac slnečnej energie ako ľudia s tmavšom pleťou.

Aby ste sa opaľovali bezpečne, dodržiavajte nasledovné odporúčania:

  1. Čas strávený na slnku v čase medzi 10:00 a 14:00 obmedzte, pretože vtedy je slnečné žiarenie najintenzívnejšie
  2. Obliekajte sa tak, aby ste ochránili svoju pokožku: tričká s dlhým rukávom, dlhé nohavice, slnečné okuliare a klobúky so širokou strieškou (áno, vieme. V lete je to nekomfortné.)
  3. Používajte krémy s ochrannými faktormi. Dermatológovia odporúčajú používať opaľovacie krémy alebo opaľovacie mlieka s SPF 30 a viac. Tieto vyblokujú približne 97% UVB lúčov.
  4. Na tvár – obzvlášť, ak máte sklon k pigmentovým škvrnám – používajte vždy SPF 50.
  5. Slnečnú ochranu naneste 15 minút pred pobytom na slnku, aby sa správne vstrebala.
  6. Slnečnú ochranu nanášajte aspoň každé dve hodiny. Častejšie v prípade, že sa potíte alebo kúpete.

FILTRE CHEMICKÉ A FILTRE MINERÁLNE

Slnečná ochrana vo forme krémov či sprejov je veľmi dôležitá. Ochránia vašu pleť pred UVA lúčmi, ktoré spôsobujú fotostarnutie, ako aj UVB lúčmi, vďaka ktorým sa pokožka spáli. Ochranný účinok opaľovacích prípravkov spočíva v chemických alebo minerálnych filtroch, ktoré obsahujú.

Minerálne filtre ostávajú iba na povrchu pokožky, preto sú využívané hlavne pri detských opaľovacích prípravkoch a sú vhodné pre osoby s citlivou pleťou. Ich nevýhodou je, že zväčša zanechávajú na pleti biely film.

Chemické filtre prenikajú hlbšie do pokožky a tam premieňajú UVB a UVA lúče na teplo. Na pokožke nezanechávajú biely film.

V ponuke simplyskin nájdete opaľovacie prípravky s minerálnymi filtrami, chemickými filtrami ako aj ich kombináciou.

OPAĽOVACIE KRÉMY PRE RÔZNE POTREBY PLETI

Vyskúšajte MartiDerm Active líniu na pleť aj na telo s exkluzívnou Photo-Active Shield technológiou, ktorá je obzvlášť vhodná pre aktívnych ľudí. Photo-Active Shield technológia umožňuje vysokú slnečnú ochranu pri použití menšieho množstva chemických filtrov. Opaľovacie prípravky s vysokým SPF faktorom sú vodeodolné, neštípu v očiach, majú príjemnú fluidnú textúru a obsahujú výťažok z čakanky, ktorý dodáva pleti hydratáciu a obnovuje ju.

Vysokú slnečnú ochranu vám poskytne Repaskin SPF 50+ od Sesderma, ktorý má ľahkú textúru, obsahuje okrem slnečných filtrov aj antioxidanty a opravné enzýmy, ktoré chránia pokožku na úrovni DNA. Bonusom je, že sa ľahko vstrebáva a nezanecháva stopy na pleti.

MartiDerm Minerálny opaľovací krém SPF 50 neobsahuje chemické filtre a je ideálny pre citlivú pleť. Nájdete v ňom extrakt z čakanky, kakaa a prebiotiká, ktoré chránia kožnú bariéru. Hoci ide o minerálny filter, až 87% respondentov v prieskume uviedlo, že na pokožke nezanecháva biele stopy.

Na predĺženie a zvýraznenie opálenia odporúčame MartiDerm Bronze líniu: opaľovacie fluidum SPF 30 a opaľovací dvojfázový telový sprej s SPF 30. Okrem extraktu z čakanky obsahujú aktívny melanín, ktorý podporuje a predlžuje prirodzené opálenie pokožky.

SPÁLENÁ KOŽA

Nemalo by k tomu dôjsť. Ale niekedy sa zabudneme. Podceníme oblaky. Predĺžime si pobyt na slnku. A večer nám to koža spočíta.

Nezabudnite preto na starostlivosť o pokožku po opaľovaní. Správne zvolené mlieko po opaľovaní, alebo gél po opaľovaní pomôžu znížiť začervenanie v dôsledku pôsobenia slnečného žiarenia ako aj predĺžiť efekt opálenia na koži. Vďaka Osviežujúcemu telovému mlieku po opaľovaní od MartiDerm zmiernite začervenanie pokožky až o 50%.

Pomoc pri spálení kože:

  1. Často sa sprchujte vlažnou vodou. Následne pokožku osušte jemným prikladaním uteráka. Nechajte však trocha vody na koži. Potom aplikujte hydratačný prípravok, ktorý uzamkne vlhkosť v koži a zabráni vysušeniu.
  2. Ideálne sú hydratačné prípravky s aloe vera, ktoré pomáhajú uľaviť popálenej koži. Hidraloe Aloe gél od Sesderma zabezpečí vašej pokožke po pobyte na slnku hydratáciu, upokojenie a zjemnenie. Je dobre tolerovaný aj tou najcitlivejšou pokožkou.
  3. Ak je bolesť či pálenie neznesiteľné, pomôže vám aspirin alebo ibuprofen
  4. Hydratujte sa nielen zvonku. Pite veľa vody.
  5. Ak sa na koži objavia pľuzgiere, nechajte ich sa zahojiť samé. V žiadnom prípade ich neprepichujte. Pľuzgiere znamenajú popálenie kože 2. stupňa a vznikli práve preto, aby pomohli koži pod nimi zahojiť sa a ochránili ju pred infekciou
  6. Kým sa popálená koža nezahojí, dbajte na to, aby ste ju pri pobyte v exteriéri mali pokrytú oblečením. V každom prípade, pri spálenej koži by ste sa mali slnku vyhýbať úplne.

JE SOLÁRIUM BEZPEČNÉ?

Pravdepodobne neexistuje dermatológ, ktorý by vám povedal, že solárium je v poriadku a je bezpečné. Soláriá sú považované za jeden z hlavných karcinogénnych faktorov.

V tomto prípade vám – spolu s dermatológmi – odporúčame siahnuť po samoopaľovacích prípravkoch. Ich súčasné zloženie a nanášanie prináša krásne, rovnomerné opálenie pokožky. Sú zároveň najbezpečnejším zdrojom hnedej kože.

Prajeme vám, aby ste si tohtoročné slniečko naozaj užili a nápor slnečných lúčov zvládli bez spálenia.

Zdroj:

Sunscreen FQAs. American Academy of Dermatology. Dostupné na internete: https://www.aad.org/media/stats-sunscreen

Sun Protection Factors. U.S. Food and Drug Administartion. Dostupné na internete: https://www.fda.gov/about-fda/center-drug-evaluation-and-research-cder/sun-protection-factor-spf

Produkt bol pridaný do zoznamu želaní
Produkt pridaný na porovnanie.