Akné v dospelosti

Ak máte v dospelosti akné, možno sa (neveriacky) pýtate, či sú tie vyrážky skutočne akné. Majú vôbec dospelí akné?

Nuž, nemusí to byť akné. Aj napriek tomu je odpoveď ÁNO, dospelí majú akné a to navyše obzvlášť frustrujúce. Liečba, ktorá tak dobre fungovala počas našich tínedžerských rokov, môže byť zbytočná alebo dokonca môže akné zhoršiť. A hoci je akné dospelých veľmi podobné tomu tínedžerskému a to v príčine aj liečbe, má niekoľko špecifických vlastností. 

Príčiny akné u dospelých

Za akné v dospelosti sa pokladá akné po 25. roku. Ak ste sa v puberte netrápili s vyrážkami, neznamená to, že máte vyhraté. Áno, akné môžete prvýkrát dostať až v dospelosti. Tomuto javu dermatológovia hovoria "akné dospelých". A stretnúť vás môže naozaj kedykoľvek, niektoré dámy si musia počkať až do menopauzy.  Akné dospelých sa totiž  najčastejšie vyskytuje u žien v menopauze.

Zdroj: MartiDerm

Vo všeobecnosti majú ženy väčšiu šancu na akné v dospelosti ako muži. Vaše dospelácke akné pravdepodobne súvisí s jedným, či rovno viacerými nasledovnými príčinami:

  1. Kolísanie hladín hormónov: Nerovnováha môže viesť k vyrážkam. Ženské hormóny často kolísajú:
    - okolo periód
    - počas tehotenstva, perimenopauzy a menopauzy
    - po vysadení (alebo začatí) užívania antikoncepčných piluliek
  2. Stres: Vedci zistili súvislosť medzi stresom a vzplanutím akné. V reakcii na stres naše teplo produkuje viac androgénov (druh hormónu). Tieto hormóny stimulujú mazové žľazy a vlasové folikuly v koži, čo môže viesť k akné. To vysvetľuje, prečo môže byť akné trvalým problémom, keď sa ocitáme v neustálom strese. 
  3. Strava: Meta-analýza 14 štúdií s takmer 80 000 účastníkmi (deti, tínedžeri, mladí dospelí) preukázala, že mliečne produkty zvyšujú riziko akné. Niektoré štúdie dávajú do súvislosti potraviny s vysokým glykemickým indexom a akné.
  4. Rodinná anamnéza: Má blízky pokrvný príbuzný, ako je rodič, brat alebo sestra akné? Zistenia z výskumných štúdií naznačujú, že niektorí ľudia môžu mať genetickú predispozíciu k akné. Ľudia, ktorí majú túto predispozíciu, majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku akné v dospelosti.
  5. Produkty starostlivosti o vlasy a pleť: Ak máte v dospelom veku akné, mali by ste si prečítať informácie na produktoch starostlivosti o pleť a vlasy. Uistite sa, že na každom kelímku vidíte jeden z nasledujúcich výrazov:
    - nekomedogénne
    - neaknogénne
    - bez oleja
    - neupcháva póry
    Uistite sa, že vás hydratačný krém, čistiaci prostriedok, opaľovací krém a všetky ostatné produkty obsahujú jeden z týchto výrazov. Zvýšite tak pravdepodobnosť, že vám nespôsobuje akné.

6. Vedľajší účinok liekov: Akné je vedľajším účinkom niektorých liekov, napríklad kortikosteroidov, anabolických steroidov a lítia. Ak máte podozrenie, že liek spúšťa akné alebo ho zhoršuje, pokračujte v užívaní lieku, ale poraďte sa s lekárom, ktorý vám ho predpísal. Keď vám lekár potvrdí vaše neradostné podozrenie, máte dve možnosti:

a) Ak je akné možným vedľajším účinkom, opýtajte sa, či môžete užívať iný liek.

b)Ak nemôžete užívať iný liek, budete musieť navštíviť dermatológa, ktorý vám pomôže zvládnuť akné.

7. Nediagnostikovaný zdravotný stav: Niekedy je akné znakom iného nediagnostikovaného ochorenia. Akonáhle je zdravotný stav diagnostikovaný a liečený, akné často zmizne.

Účinná liečba akné u dospelých

Domáca starostlivosť o aknóznu pleť sa významne podobá na tú, ktorú absolvujú tínedžeri. Kontrola a eliminácia akné nie je jednofaktorovou záležitosťou. Tieto tipy však zaručene pomôžu:

  1. Nechoďte spať nalíčená. Toto ste už iste niekde počuli. Tak snáď nie nadarmo. Ak si pleť nevyčistíte, tak čistá ani nebude.
  2. Kontrolujte informácie na produktoch (hľadáte nekomedogénne, bezolejové a neupchávajúce póry)
  3. Vyhnite sa pleťovým olejom a vlasovým produktom s obsahom oleja
  4. Niektoré akné vlastne nie je akné ale pozápalová pigmentácia predchádzajúcej vyrážky, ktorú ste si neodborne vytlačili. Nezabudnite na každodenné používanie produktov s SPF30+, aby ste zabránili stmavnutiu pozápalových pigmentácií.

Voľba produktov na liečbu akné závisí od typu a závažnosti akné.

Ak domáca rutina proti akné nezaberá, je čas navštíviť dermatológa a kozmetičku. K dispozícii je účinná liečba. Vonkajšie podávanie tretinoínu je základným pilierom liečby akné. Táto účinná látka navyše vyrovnáva vrásky, zjednocuje a rozjasňuje tón pleti. A to sa nám, hlavne od určitého veku, celkom hodí. Isotretinoín s vnútorným užívaním slúži na liečbu závažného akné. V tomto prípade však veľký pozor na tehotenstvo. Žiadne nesmie byť. Ďalšou možnosťou sú antikoncepčné tabletky, fotodynamická terapia a chemické peelingy. Dermatológ často použije dve alebo viac ošetrení.

Či už dostanete akné pod kontrolu sama alebo spolu s dermatológom a kozmetičkou, kvalitná domáca pleťová starostlivosť je veľmi dôležitá. Vyberajte preto klinicky overené prípravky. Ušetria vám čas a v konečnom dôsledku aj peňaženku.

Zdroj:

1.     Liu,K.-Nassim,J.. Harvard medical school. Adult acne: Understanding underlying causes and  banishing breakouts. Dostupné na internete: https://www.health.harvard.edu/blog/adult-acne-understanding-underlying-causes-and-banishing-breakouts-2019092117816; 25.9.2023

2.     American Academy of Dermatology Association. Adult acne. Dostupné na internete: https://www.aad.org/public/diseases/acne/really-acne/adult-acne.; 25.9.2023

Produkt bol pridaný do zoznamu želaní
Produkt pridaný na porovnanie.